Witajcie!;)
Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam bardzo prosty przepis na słodko-słoną przekąskę dla dzieci ;) Wykonanie całego dania zajmuje mniej niż 30 minut. Biały ser dzięki dodaniu skórki z cytryny jest orzeźwiający, a kwaśny jogurt grecki doskonale komponuje się z solonym karmelem i orzeszkami. Poza tym podsmażenie naleśników na maśle i dodanie świeżych owoców idealnie dopełnia smak całego dania. Naleśniki z tego przepisu są rewelacyjne zarówno na zimno, jak i na ciepło. Z ciasta naleśnikowego otrzymamy ok. 12-13 sztuk. Jeżeli zostanie nam za dużo solonego karmelu, można go przez dłuższy czas trzymać w słoiczku w lodówce.
Reasumując, poniżej przedstawiam Wam przepis na przepyszne i szybkie naleśniki ;)



Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
* 1 szklanka mąki pszennej tortowej (ok.150 gramów)
* 1 szklanka mleka w temperaturze pokojowej (ok. 250ml)
* 3/4 szklanki wody gazowanej
* 2 jajka w rozmiarze M w temperaturze pokojowej
* 1 łyżeczka cukru pudru
* 3  łyżki stołowe oleju
* szczypta soli
Farsz:
* 1 biały ser 250 gramów ( najlepszy "Piątnica" półtłusty)
* 1 jogurt grecki 400 gramów
* 1 łyżka cukru pudru
* tarta skórka z połowy cytryny

Składniki na solony karmel: 
* 200 gramów cukru
* 80 gramów miękkiego masła
* 150 ml. śmietanki kremówki 30%/36%
* 0,5 łyżeczki soli
+ dowolne orzechy

Dodatkowo:
* świeże owoce, jadalne kwiaty
Przygotowanie ciasta naleśnikowego:

W pierwszej kolejności przygotowujemy wszystkie niezbędne składniki. Muszą być w temperaturze pokojowej. Przesianą mąkę łączymy z cukrem pudrem i szczyptą soli. Następnie dodajemy mleko, wodę oraz jajka. Energicznie mieszamy i pozbywamy się grudek. Dodajemy olej i znów mieszamy. Musimy otrzymać jednolitą, lejącą się masę, niezbyt gęstą. Gotowe ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste dolewamy wodę gazowaną i obserwujemy konsystencję. Następnie rozgrzewamy małą patelnię (najlepiej naleśnikową) bez dodatku tłuszczu. Wylewamy po jednej małej chochelce ciasta na patelnię i smażymy do zarumienia z obu stron. Smażymy na mocy palnika 5 ( w skali 1-10). 
Farsz to wymieszanie wszystkich składników - aby był bardziej aksamitny, można zmiksować go za pomocą blendera.
 
Przygotowanie solonego karmelu:
Na patelni, na średniej mocy palnika podgrzewamy cukier. Kiedy cukier się skarmelizuje, dodajemy masło. Następnie dodajemy śmietankę. Gotujemy ok 5 - 7 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec solimy i studzimy.



Wykończenie dania:
Smarujemy naleśniki, składamy po dwóch stronach (na wzór gołąbków ;) ) i zwijamy lub składamy w trójkąt. Podsmażamy minutę z każdej strony na dobrze rozgrzanej łyżce masła.
* Jak przygotować taką samą prezentację dania, która jest na zdjęciu? To banalnie proste! *

Potrzebujemy czysty i suchy mały garnek ( a dokładnie spód garnka ). Łyżkę sosu karmelowego kładziemy na środek talerza. Chwytamy garnek za rączkę i jego spód przyciskamy do sosu. Następnie energicznym ruchem odrywamy garnek od talerza. Powstanie nam wzór sosu przypominający rozgałęzienia drzewa lub "naczynia krwionośne" :) Jeżeli pozostało nam nieco jogurtu greckiego lub serowego farszu, możemy przełożyć go do rękawa cukierniczego i za pomocą wybranej końcówki udekorować talerz. Jeden z naleśników możemy położyć na obrzeżach powstałej dekoracji z sosu, a drugi przekroić ostrym nożem po skosie. Gdzieniegdzie dajemy kilka podprażonych orzeszków. świeże owoce i jadalne kwiaty.
Smacznego! ;) 

Sprawdź przepis na czekoladowe naleśniki z musem z persymony 👉KLIK👈